Het is zover, je hebt besloten om je eerste (of tweede) racefiets te kopen. Na een flinke zoektocht op Veloscout heb je eindelijk de fiets van je dromen gevonden! Natuurlijk zijn we daar blij om. Maar er zijn natuurlijk wel een paar dingen die je in gedachten moet houden. Om te controleren of de fiets van top tot teen in goede staat is, hebben wij een checklist voor je samengesteld. Deze checklist kan worden gebruikt voor zowel aluminium als carbon racefietsen. Je kunt deze checklist beschouwen als een praktische checklist om de meest cruciale onderdelen van de fiets te controleren. Deze checklist heeft geen betrekking op de grootte van de fiets.
Voordat we beginnen, willen we graag uw aandacht vestigen op het volgende punt. Als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat vaak ook. Kijk naar de fiets in zijn omgeving. Een rommelige schuur, een nerveuze verkoper en een vage geschiedenis, maar een mooie fiets? Dan moet je kritisch onderzoeken of het allemaal waar is. Een belangrijke tip naast de checklist: als uw instinct je zegt dat er iets mis is, luister er dan naar. Ook al betekend dit dat je een extra tijd zal kwijt zijn aan het vinden van de juiste fiets.
Deze checklist voor uw tweedehands racefiets kan af en toe wat onbekende termen bevatten. Zoals iedereen weet, heeft Google de antwoorden op al je vragen, dus zoek ze vooral even op!
Controleer of er geen speling in het balhoofd zit. Om dit te doen, drukt je stevig op de voorrem en plaatst je één hand op de voorvork. Beweeg de racefiets nu heen en weer. Als je merkt dat er beweging zit tussen het frame, het balhoofdstel of de voorvork, kan dit een teken zijn dat het frame versleten is.
Controleer of het wiel heen en weer kan bewegen. Voorwiel: Pak de voorvork en de velg vast. Duw nu het wiel naar buiten en de vork naar je toe. Achterwiel: zelfde procedure. Als je speling merkt, is dat geen goed teken. Als er veel speling zit op de wielen kant dit betekenen dat de naven zijn versleten, dit is vaak een kostbare reparatie (300-400 euro, afhankelijk van de wielset).
Deze controle is zeer belangrijk omdat de schade die veroorzaakt is door een loszittend crankstel bijna onmogelijk te repareren is. De trapas of het crankstel (is hetzelfde) is het onderdeel waaraan de pedalen en de grote kettingbladen zijn bevestigd. Dit onderdeel loopt door het frame (deskundigen zullen zeggen dat het de trapas is, maar wij proberen het te vereenvoudigen). Het is belangrijk te controleren of er geen speling in de trapas zit. Als een trapas kan bewegen, verslijt dat de binnenkant van het frame. En dit is bijna onmogelijk te vervangen of alleen tegen hoge kosten. Hoe controleer je de speling van de trapas? Pak het frame en één crankarm stevig vast en duw de fiets naar buiten en de arm naar je toe. Herhaal dit een paar keer om er zeker van te zijn dat er geen speling is. Is er speling? Dan is het helaas raadzaam om verder te zoeken.
Dit punt spreekt voor zich, maar is niet onbelangrijk. Controleer of de fiets goed en soepel remt. Bij velgremmen zie je de zwarte remnokken. Kijk of ze nog genoeg “profiel” hebben. Als de groeven van de remblokjes niet meer zichtbaar zijn, moeten ze worden vervangen. Bij schijfremmen is de procedure iets anders: controleer of er nog ten minste 2 mm remvoering op de remblokken zit en of de remblokken gelijkmatig zijn afgesleten. Zo niet, dan werkt een van de zuigers (het deel dat het remblok aanduwt) niet goed. Ook mag er na het loslaten van de rem binnen 1 seconde geen geluid te horen zijn, anders werken de zuigers niet goed.
Kijk naar de uiteinden van de kabels, als ze verroest of gerafeld zijn, is dat geen goed teken. De kabels moeten in goede staat verkeren, want roestige en gerafelde kabels maken het moeilijk om van versnelling te veranderen. Kabels zijn echter geen probleem, omdat ze goedkoop te vervangen zijn. Dus geen dealbreaker maar wel iets om mee te nemen in je bod.
Er bestaat een speciaal gereedschap om kettingslijtage te controleren, maar de meeste mensen hebben dit gereedschap niet in huis. Kijk daarom goed naar de ketting controleer of deze schoon is (zilverkleurig) of erg vuil (zwart) en of er roest op zit. Een vuile ketting is waarschijnlijk ouder en meer versleten.