For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.

Welke wielen moet je kiezen?

VeloScout Logo

Een fiets zonder wielen is als Parijs-Roubaix zonder kasseien. Onmisbaar dus. Waarop moet je letten bij het kiezen van de juiste wielen?

Lichte wielen met minder roterende massa komen iets sneller op gang, maar échte snelheid komt uit aerodynamische velgen. Banden zijn een van de belangrijkste onderdelen van je nieuwe fiets. Let daar tijdens je zoektocht naar een nieuwe fiets daarom goed op. Of pas je fiets aan naar je voorkeuren met een andere set banden.

Racefietsbanden
Voor zoveel mogelijk snelheid kies je banden met zo min mogelijk weerstand. Hoe dunner de band, hoe minder wrijving en hoe soepeler je over de weg vliegt.

Bandenmaten worden op drie manieren aangeduid, namelijk met ETRTO, Inch of de Franse maat. De aanduiding ‘Inch’ wordt voornamelijk gebruikt bij mountainbikebanden. Voor de racefiets wordt zowel de ETRTO als de Franse maataanduiding gebruikt. De ETRTO staat voor de breedte en de binnendiameter van de band. De Franse maat geeft de breedte en de buitendiameter van de band aan.

Bandbreedte
Je kunt kiezen uit drie standaardbreedtes: 23mm, 25mm of 28mm. Tot een aantal jaar geleden was de 23mm de standaard, inmiddels wordt 25mm ook veel gebruikt. De 28mm heeft minder rolweerstand en biedt meer comfort; steeds meer mensen rijden op deze breedte. Check, voordat je een band aanschaft, dus eerst de maat van je velg.

Soorten banden
Het grootste deel van de mensen fietst met een draad- of vouwband op een clinchervelg. Dit is een type velg met opstaande randen, de dwarsdoorsnede lijkt op een hoefijzer. Achter deze randen haak je de band wanneer je deze op de velg monteert. Op een clinchervelg passen drie type banden: draadband, vouwband of tubeless.

De draad- en vouwband zijn verwant met elkaar en met het blote oog niet gemakkelijk te onderscheiden. Het staaldraad dat in de draadband verwerkt zit, houdt de band op zijn plek in de velg. De vouwband werkt volgens hetzelfde principe, maar in plaats van staaldraad is kevlarvezel in de band verwerkt. Beide banden moeten worden gebruikt in combinatie met een binnenband.

Tubeless banden maken juist geen gebruik van een binnenband. Deze band ‘leg’ je op de velg. Belangrijk bij het rijden met tubeless banden is een luchtdicht afgewerkte velg. De band pomp je vervolgens op met vloeibare latex, dat kleine gaatjes dicht.

Mountainbike banden
Voor rijden met een mountainbike is een goede grip essentieel. Recreatieve mountainbikers die ook regelmatig op asfalt rijden hebben het meeste baat bij banden met fijne noppen. Kies voor een geprofileerde band met noppen van 1.7 of 1.8 inch. Ga je vaak het bos in? Kies dan voor een profiel met meer grip, denk aan met noppen tussen de 1.9 en 2.2 inch.

Wielgrootte
In tegenstelling tot racefietsen zijn bij mountainbikes verschillende wielgroottes gebruikelijk. De meest voorkomende maten zijn: 26inch, 27.5inch (650b) en 29inch.
Grotere banden hebben meer grip en behouden snelheid ten opzichte van hun kleinere broertjes. De juiste grootte is afhankelijk van je lichaamslengte. Boven de 1.70m is een 29inch wiel fijn, onder de 1.70m is een 27,5inch raadzaam.

Soorten banden
Mountainbikers maken graag gebruik van tubeless banden; met minder rolweerstand rol je immers makkelijker over onverhard terrein. Ook zit er minder luchtdruk in de band, dus: meer grip en comfort. Daarnaast raken tubeless banden minder snel lek.

Bekijk hier alle onderdelen, waaronder interessante wielen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Recente berichten

VeloScout – For Sale

Meer dan drie jaar werkten Luuk en ik bevlogen aan het opzetten van de eerste marktplaats in de Benelux, uitsluitend gericht op kwalitatieve racefietsen en

Lees verder »

Fiets kopen?

Van een van onze VeloScouters…. Na lang getwijfeld te hebben, heb ik toch de beslissing genomen om een nieuwe fiets in plaats van een tweedehandse

Lees verder »
Eifel

Klimrondje Nordeifel

Op de site Racefiets-routes verzamelt fietsfanaat Harold Sleegers kwalitatief goede gps-routes voor de racefiets. De routes variëren in lengte van 60 tot 120 km, gaan

Lees verder »

Laat een reactie achter


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × een =

Top