Na een slordige 650 kilometer te hebben gereden, zijn we dan eindelijk aangekomen in de Vogezen. Even een weekje knallen met de boys. We hebben de volgende Vogezen menu kaart samengesteld:
Dag 1: Bramont – Route des Crêtes (Hohneck) – Grand Ballon
Dag 2: Oderen – Grosse-Pierre – Vierge
Dag 3: Petit Drumont – Ballon d’Alsace – Hundsrück – Grand Ballon
Dag 4: Le Markstein – Petit Ballon – Platzerwasel
Dag 5: Ballon d’Alsace – Planche des Belles Filles – Ballon de Servance
Dag 6: Page – Morbieu – Vierge
Met een kleine 15.000 hoogtemeters in totaal, weten we in ieder geval dat we in de bergen zijn geweest.
Klimmen in de Vogezen is grofweg half zo zwaar als klimmen in de Alpen. De nummer één in de Vogezen, Le Grand Ballon-zuid-west, telt 674 kliminspanningspunten (kip) en 964 hoogtemeters. De nummer één van de Franse Alpen, de Mont Ventoux (zie eerder blog) heeft een zwaarteindex van 1333 kip en 1602 hoogtemeters. Een sterk punt van de Vogezen is de hoge dichtheid van de beklimmingen. De wegen zijn veelal rustig en goed geasfalteerd.
Helaas zijn uitzichten door de dichte bebossing schaars. Een uitzondering is het meestal meer open landschap van de hoogste delen. De toeristische Route des Crêtes volgt min of meer een in de noord-zuid-richting liggende kam, die culmineert in een enkele van de hoogste toppen. Veel interessante beklimmingen leiden naar de Route des Crêtes vanuit dalen, die ten oosten en ten westen van de kam liggen.
De Vogezen staan bij de meeste fietsers te boek als pittig maar zijn er ook genoeg mogelijkheden voor de recreatieve fietser. De zwaardere fietroutes liggen in het oostelijke deel van de Vogezen, rond de toppen van de “Ballons”, door het grotere hoogteverschil.
In het westen van het departement en in de grotere dalen zijn ook voor de recreatieve fietser erg mooie fietstochten te maken.
Daarnaast zijn de Vogezen ook een ideaal gebied voor de MTB. Kortom; voor ieder wat wils.
Veel plezier!
Laat een reactie achter